17 Aylık Bebek Gelişimi

17 Aylık Bebek Gelişimi

17 aylık bebek gelişimi yazımızdan herkese merhaba. Bebeğinizin 1,5 yaşına girmesine çok az bir zaman kaldı. Geride bıraktığınız 17 ayda bebeğiniz yalnızca fiziksel olarak büyümedi, aynı zamanda zihinsel, duyusal, sosyal pek çok gelişim gösterdi.

Ebeveynler olarak siz de bebeğinizin her aynı yakından takip ettiniz, bir önceki aydan bir sonraki aya neler yapabileceğini, kaç kilo alacağını araştırdınız. Bakalım bebeğinizin gelişimi 17. Ayda nasıl ilerleyecek? 17 aylık bebek gelişimi nasıl seyrediyor?

17 Aylık Bebek Gelişim Tablosu

17 Aylık Bebek Gelişim Tablosu

Bebek boy kilo kadınlar kulübü ve gelişimi kadınlar kulübü gibi anne paylaşım platformlarında en sık aratılan konuların başında geliyor. Bebeğin içinde bulunduğu ay neler yapabileceği, boy ve kilosunun ne olacağı, hangi oyuncaklarla oynayabileceği anneler tarafından merak ediliyor.

17 aylık bebek gelişim tablosu bebeğin fiziksel gelişimine dair bilgiler veriyor. Ancak bilmelisiniz ki verdiğimiz 17 aylık bebek boy kilo değerleri ortalama değerlerdir. Boy kilo hesaplama işini en doğru yapacak olan kesinlikle uzmanlardır.

Çünkü çocukların kilosunda uyku ve beslenme düzeninden gün içindeki hareketliliğine kadar pek çok belirleyici etken vardır. Ancak 17 aylık bebek boy kilo değerlerinin çok düşük ya da çok yüksek olduğunu düşünüyorsanız, bebeğim ayına göre geri diyorsanız doktoruna danışmalı ve büyüme geriliği olup olmadığını kontrol ettirmelisiniz.

Sizin İçin Seçtik

Tüm ihtiyaçlarınız için tıklayınız.

17 Aylık Kız Bebek Kilosu

17 Aylık Kız Bebek Kilosu

Kız bebek kilosu alt sınır 8000, üst sınır ise 12.700 gram,

Kız bebek boyu alt sınır 74,3, üst sınır ise 85 cm,

Kız bebek baş çevresi 43,5 cm – 48, 7 cm

17 Aylık Erkek Bebek Kilosu

Erkek bebek kilosu alt sınır 8700, üst sınır ise 13,200 gram,

Erkek bebek boyu alt sınır 76,3 üst sınır ise 86,2 cm’dir.

Baş çevresi 44,7 cm – 49,7 cm

17 Aylık Bebek Zihinsel Gelişimi

17 Aylık Bebek Zihinsel Gelişimi

17 aylık bebekler çevresini çok daha iyi anlar. Gel, git, getir, götür, al, ver gibi basit emirlerin ne anlama geldiğini bilir ve çoğu zaman istenileni uygular. Yürümeye başladıktan sonra bebekler daha da enerjik olur. Çünkü yürümek bağımsızlıklarını ilan etmeleri demektir ve her şeye dokunmak, keşfetmek isterler.

Bu dönemde bebeklerin eline aldığı pek çok şeyi yere atması normal bir durumdur. Yere atma neden-sonuç ilişkisi kurmalarını sağlarken, motor becerilerini de geliştirir. Taklit hala en önemli öğrenme yoludur ve taklit oyunları ebeveynleri de epey eğlendirir.

17 aylık bebek oyuncaklarını ya da evde eline geçirdiği herhangi bir objeyi sıklıkla işlevi dışında kullanır. Bu şu demek: kumandayı telefonmuş, bazı oyuncaklarını bardakmış gibi ya da evdeki gırgırı arabaymış gibi kullanabilir. Bu gelişiminin gayet yolunda gittiğini, hayal dünyasının güçlendiğini ve taklit yoluyla öğrendiğini gösterir.

Tüm eğitici oyuncakları detaylı incelemek için tıklayınız.

Otizme Dikkat!

Otizme Dikkat!

Ancak çocuğunuz bu gibi girişimlerde bulunmuyorsa, konuşmuyorsa, göz teması kurmaktan çekiniyorsa, seslendiğinizde tepki vermiyorsa otizm riskini göz önünde bulundurmanız gerekebilir. Pek tabi bunlar tek başına otizm tanısı için yeterli değildir. Uzman değerlendirmesi en doğru teşhisi koyacaktır.

Genetik temelli olduğu düşünülen otizm doğuştan gelen ya da yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan karmaşık bir nöro-gelişimsel farklılıktır ve belirtileri şunlardır:

  • Başkalarıyla göz teması kurmuyorsa,
  • İsmini söylediğinizde bakmıyorsa,
  • Söyleneni işitmiyor gibi davranıyorsa,
  • Parmağıyla istediği şeyi göstermiyorsa,
  • Oyuncaklarla oynamayı bilmiyorsa,
  • Akranlarının oynadığı oyunlara ilgi göstermiyorsa,
  • Bazı sözleri tekrar tekrar ve ilişkisiz ortamlarda söylüyorsa,
  • Konuşmada akranlarının gerisinde kalmışsa,
  • Sallanmak, çırpınmak gibi garip hareketleri varsa,
  • Aşırı hareketli, hep kendi bildiğince davranıyorsa,
  • Gözleri bir şeye takılıp kalıyorsa,
  • Bazı eşyaları döndürmek, sıraya dizmek gibi sıra dışı hareketler yapıyorsa,
  • Günlük yaşamındaki düzen değişikliklerine aşırı tepki veriyorsa,

Bu belirtiler çocuk ruh hastalıkları uzmanları ve çocuk nörologları tarafından değerlendirilerek, 12 aylıktan itibaren otizm teşhis edilebiliyor. Erken tanı doğru eğitimin bir an evvel başlaması açısından da önem taşıyor. Erken tanı ve doğru bir eğitim yöntemi otizmin belirtileri kontrol altına alınabiliyor.

17 Aylık Bebeğin Sosyal Gelişimi

17 Aylık Bebeğin Sosyal Gelişimi

Çığlıklara hazır mısınız? Hemen korkmayın, ortada korkutucu ya da üzücü bir durum yok. Ancak bebeğiniz sesini keşfetmeye başladı! Bol bol çığlık atmaya, yüksek sesle bir şeyler anlatmaya çalışacak, hatta bazen isteklerini çığlık atarak yaptırmak isteyecek. Tabi her şeyde olduğu gibi sesinin ne kadar çıkabileceğini öğrenmesi de deneme yanılma yöntemi ile olacak. Bu sebeple bol bol çığlık atabilir. Bağırmak, kızmak yerine çığlık atmaması gerektiğini anlatmanız yararlı olabilir. Şansınızı bir deneyin.

17 aylık bebekler çeşitli korkular ve bazı nesnelere aşırı bağlılık durumu da ortaya çıkabilir. Bağlılık bir oyuncağa, battaniyeye ya da bir yastığa karşı oluşabilir ve bebeğiniz o nesne olmadan huzursuzlanabilir, uyumak istemeyebilir. Ancak bu da korkulacak bir durum değildir. Bebeğin o eşya ile kurduğu bağ, ilgi alanının değişmesiyle zaman içinde kaybolacaktır.

17 aylık bebek yabancılardan, yüksek sesten, hayvanlardan, hatta arabalardan bile korkabilir. Bu durumda bebeğinizi sakinleştirmeli, korumalı ve ihtiyacı olan güven hissini vermelisiniz. Aksi durumda korkular bilinç altında onarılmaz yaralar açabilir. Örneğin ambulans sesinin ne olduğunu nereden geldiğini sakince anlatmalı ya da hayvanlarla yavaş yavaş, zorlamadan tanıştırmalısınız.

17 aylık bebek dil gelişiminde ise anladığı kelime sayısı, konuşabildiği kelime sayısından fazladır. Vücudu, uzuvları tanır, güneş, ay nerede dediğinizde bilir ve gösterir, 2-3 kelimeden oluşan basit cümleler kurabilir.

17 Aylık Bebek Beslenmesi

17 Aylık Bebek Beslenmesi

17 aylık bebek beslenmesi 3 ana, 3 de ara öğün olacak şekilde düzenlenmelidir. Bunun yanında bebeğin sağlıklı beslenmesine de dikkat edilmelidir. Bebeğiniz her ne kadar şeker, çikolata için diretse de bu isteğini bir kez daha gözden geçirmenizde yarar var.

Bebek yemeklerine, damak tadının gelişmesi için, 1 yaşından sonra tuz konulabileceği belirtiliyor. Ancak yine de aşırıya kaçmamakta yarar var. Tuz gibi aşırı yağ ve şekerli yiyeceklerinde çocuklardan uzak tutulması gerekiyor. Çocuğunuzun bu tatlarla hiç tanışmaması ileride oluşabilecek obezite problemi için baştan alınan bir önlem niteliğinde.

Bir başka hata ise iştahsız bebeklerin tablet ya da TV karşısında beslenmesi. Böyle beslenen bebekler zamanla TV olmadan masaya oturmaz hale geliyor. Bu her ne kadar bebeğin ilgisini dağıtarak tabağını bitirmesini sağlasa da ileride beslenme bozukluklarına sebebiyet verebiliyor. Bunun yanında bebeğin damak tadı da gelişmiyor.

Bebeği yemek yemeye zorlamakta ileride oluşacak yeme bozukluklarının ilk adımı. Bebek ne yerse yesin anneler için her zaman “hiçbir şey yemedi” kabul edilir. Ancak bebeğin mide kapasitesi mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Yetişkinler gibi bebeklerin de büyük porsiyonları bitirmesini beklemem biraz ütopiktir. Bu nedenle küçük porsiyonlar sunmak, ara ara yemediği yiyecekleri yeniden teklif etmek gerekir. Ama kesinlikle zorlamadan!

Bebeğin sofraya aile ile oturması, kendi tabağı, kaşık çatalı olması hem özgüvenini geliştirir hem aile bağlarını güçlendirir hem de yemeği iştahla yemesini sağlar. Bırakın, döke saça da olsa kendi kendine yesin.

17 aylık bebek menüsünde; süt, yoğurt, yumurta, et, meyve-sebze, tahıl, yağ gibi gıdaların tümüne yeterli ve dengeli bir şekilde yer verilmesi gerekiyor.

Bebeğinizin kendi kendine beslenmesine destek olmak için BLW Nedir | BLW Tablosu | BLW’ye Geçiş Yöntemi yazımıza göz atabilirsiniz. Ayrıca bebeğinize sunacağınız rengarenk sofra ürünleri ile yemeği daha eğlenceli bir hale de getirecektir. Bebeklere özel tüm beslenme ürünlerine de buradan ulaşabilirsiniz.

17 Aylık Bebek Emzirme Düzeni

17 Aylık Bebek Emzirme Düzeni

17. ayda emzirme düzeni ise biraz değişebilir. 1 yaş döneminde genellikle 3 kez emmek isteyebilir. Emzirme seansları 5 dakikaya kadar düşebilir. Bazı bebekler ise bu dönemde yalnızca uyuyacağı zaman emmek ister. Emzirme sıklığı 1-1,5 yaşından sonra da giderek azalır.

Bu durumun en önemli sebebi şu an oyunun çok daha çekici gelmesi. Bunun yanında unutmayın ki bebeğinizin midesi küçücük. Aldığı ek gıdalar sebebiyle uzun süre tok kalıyor olabilir ve en sık yaşanan bir başka durum da bebeğiniz kendi kendine beslenmek istiyor olabilir.

Emzirme ürünlerini detaylı incelemek için tıklayınız.

17 Aylık Bebek Uyku Düzeni

17 Aylık Bebek Uyku Düzeni

17 aylık bebek uykusu bir önceki ve bir sonraki aylar neredeyse aynı olacaktır. Bu ay bebekler toplam 13,5-14 saat uykuya ihtiyaç duyar. Bunun 11-12 saati gece uykusu kalanı ise gündüz uykusudur. 1-2 gündüz uykusu yapan bebeklerin bu dönemde uyanık kalma süreleri de gündüz uykusu sayısına göre değişiklik gösterir. Eğer bebeğiniz gün içinde tek uyku yapıyorsa 4,5-6 saat uyanık kalabilir. Ancak eğer iki gündüz uykusu yapıyorsa uyanık kalma süresi 3-4 saat olmalıdır.

Bu ay aralığındaki bebekler genelde güne çok erken başlar. Sabah 07:00-07:30 sularında kalkan bebekler için de gece uykusuna yatış 20.00- 20.30 arasına ayarlanabilir.

Bebeğin büyümesine paralel uyku problemi ortaya çıkabilir. Özellikle gündüz uykusuna yatırmak epey zorlayıcı olabilir. Bunun nedeni genellikle bebeğin çok daha aktif olması, sürekli keşfetmek istemesidir. Uyumak yerine oyun oynamak çok daha çekici gelir.

Ancak bebeğinizin gece uykuları da sizi zorluyorsa, gece çok sık uyanıyor ve uykuya dalması çok uzun sürüyorsa, bir uzman yardımıyla uyku eğitimi vermeyi düşünebilirsiniz.

Tüm uyku tulumlarını incelemek için tıklayınız.

17 Aylık Bebek Aşı Takvimi

17 Aylık Bebek Aşı Takvimi

İlk aylar aşı takvimi epey yoğundur. Anneler her ne kadar bebeğin canının acıdığını düşünüp, endişelense de bu aşılar bebek sağlıklı için çok önemlidir. Lütfen aşının zararlı olduğu gibi altı boş bilgilere itimat edip, bebeğinizin aşılarını aksatmayın.

Aşı reddi geri dönüşü olmayan problemlere yol açabiliyor. Kızamık gibi neredeyse tarihe karışan hastalıklar aşı reddinin artmasıyla yeniden dirilmeye başladı. Hem kendi çocuğunuzu hem de diğer tüm çocukları tehlikeye atmamak için aşıları yaptırmanız oldukça önemli. Aşı ile ilgili tüm bilgiler doktorunuza sormanızda yarar var.

17. ay aşı takviminde herhangi bir aşı bulunmuyor. En yakın aşı tarihiniz 18. Ay.

17 Aylık Bebek Neler Yapar?

  • Yürüyebilir,
  • Koşabilir,
  • Merdiven çıkabilir,
  • Tırmanabilir,
  • Bardaktan kendi başına su içebilir,
  • Birkaç küp ile kule yapabilir.
  • Topa ayağı ile vurabilir ya da eli ile fırlatabilir,
  • Kıyafetlerini giymeyi ve çıkarmayı deneyebilir,
  • Kalemle karalamalar yapabilir,

17 Aylık Bebek Oyunları

Alacağınız her oyuncağın bebeğin sağlıklı gelişimini desteklemesi gerekiyor. El-göz koordinasyonunu geliştiren, hayal gücünü destekleyen, ince ve kaba motor becerilerini geliştiren oyuncaklar eğlendirirken bebeğin öğrenmesini de sağlıyor.

Halka kuleler el-göz koordinasyonunu geliştiren en güzel oyuncaklardan biri. Üstelik genellikle rengarenk olan bu kuleler bebeğin renkleri tanımasını ve öğrenmesini de sağlıyor.

Tüm eğitici oyuncakları incelemek için tıklayınız.

Renkli küpler bebeğin hem yaparken hem de yıkarken eğlendiği bir başka oyuncaktır. İnce motor becerilerini geliştirmeye destek olduğu gibi hayal dünyasını da geliştirir. Küplerden kulenin yanında ev, araba gibi farklı inşalar yapabilir, küçük bir topla bowling gibi devirmeye çalışabilirsiniz.

Oyun Hamurlarıyla Tanışmanın Vakti Geldi!

Oyun Hamurlarıyla Tanışmanın Vakti Geldi!

Ebeveynlere eşlik etmeyi en sevdikleri oyunu sorsak pek çoğu oyun hamurlu ile oynamak der. 17 aylık bebekler artık oyun hamuru ile tanıştırılabilir. Yani ebeveynlerle geçirilecek harika saatler için yapmanız gereken tek şey rengarenk oyun hamurlarından edinmek. Şekiller yapabilir hayal gücünüzü konuşturabilirsiniz.

Oyun hamuru ile oynamak çocukların hayal gücünü geliştiriyor, motor becerilerinin gelişimine destek oluyor, el-göz koordinasyonlarını artırarak el becerilerini geliştiriyor.

Çocuklar aynı zamanda gördükleri objelere kendi yorumlarını katarak hayat verirken, başarı duygusu ve üretkenliği de gelişiyor. Ayrıca hamura dokunurken, şekiller verirken görme, koku alma, dokunma gibi pek çok duyusu da gelişiyor.

Çocuk sağlığı açısında tehdit içermeyen, organik oyun hamuru çeşitlerimizi incelemek için tıklayın!

16 Aylık Bebek Gelişimi için tıklayınız.

18 Aylık Bebek Gelişimi için tıklayınız.

***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü