1 Haftalık Gebelik Rehberi

1 Haftalık Gebelik Rehberi

1 haftalık gebelik rehberi 40, hatta 41 hafta sürecek yazı dizimizin ilki. Anne karnında hafta hafta bebeğin gelişimi, anne adayında olan değişimleri, 1 haftalık gebelik kan testinde belli olur mu ya da 1 haftalık gebelik belirtileri nelerdir gibi tüm soruların cevaplarını arayacağız.

Gebeliğin 1. Haftası aslında regl dönemimizin olduğu haftadır. Yani ortada henüz bir bebek yoktur ve rahim olası bir hamileliğe hazırlanıyordur. Peki ortada bir bebek yokken neden hamile kabul ediliyoruz? 

Pek çok anne adayı bebeklerinin varlığını ilk adet gecikmesinden sonra, yani tahminen en erken 4 ya da 5 haftalıkken öğreniyor. Bebek bu haftalarda resmen anne karnına yerleşiyor ve büyümeye başlıyor.

Uzmanlar hamileliğin yaklaşık 40 hafta sürdüğünü belirtiyor. Yıllardır 9 ay bildiğimiz gebelik süreci bu hesaba göre 10 ayı da geçiyor. Evdeki hesaba uymayan bu hesap eminim ki benim gibi pek çok anne adayının aklını karıştırıyor.

Tıp literatüründe bu durum şöyle açıklanıyor; 1 haftalık gebelik aslında ortada henüz bebeğin olmadığı dönem. Gebeliğin 4. Haftası aslında bebeğin var oluşunun ikinci haftasına denk geliyor. Yani ilk iki hafta rahmin gebelik için hazırlanması ve yumurtanın oluşumunu içeriyor.

Tüp bebek tedavilerinde yumurta ve spermin döllenerek, rahme yerleştirildiği gün tam olarak bilinebiliyor. Ancak normal yolla oluşan hamileliklerde döllenmenin olduğu günü tam olarak bilmek çok mümkün olmuyor.

Sizin İçin Seçtik

Yenidoğan alışverişi için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.

SAT Tarihine Göre Gebelik Hesaplama

SAT Tarihine Göre Gebelik Hesaplama

Bu belirsizlik nedeniyle uzmanlar gebelik başlangıcını, son adet tarihini (SAT) baz alarak hesaplıyor. Gebelik haftası, bebeğin tahmini doğum tarihi gibi diğer tüm hesaplamalar da Negele yöntemi ile hamilelik haftası hesaplama yöntemine göre yapılıyor.

Anlayacağınız gebelik haftası hesap kitap işleri birazcık karışık. Ama gözünü sevdiğim teknoloji pek tabi gebelik hesaplama konusuna da bir çözüm getirmiş. Geliştirilen hamilelik hesaplama cetveli sizin için otomatik olarak hesaplama yapabiliyor. Sitemizdeyer alan Detaylı gebelik haftası hesaplama cetveline son adet tarihinizin ilk gününü girerek hızlı bir şekilde bebeğinizin kaç hafta, kaç günlük olduğunu ve tahmini doğum tarihini öğrenebiliyorsunuz.

1 haftalık gebelik kabul edilen tarihte henüz regl kanamanız devam ediyor. Adet ürenize göre 5-7 günde son bulan kanamanın ardından rahim hamilelik için hazırlanıyor. Rahmin iç çeperi kalınlaşarak, spermle buluşmuş yumurtanın gelişi için yavaş yavaş hazırlanıyor.

Detaylı Bir Hazırlık: Hamileliğin İlk İki Haftası

Detaylı Bir Hazırlık: Hamileliğin İlk İki Haftası

Son adet tarihinden yaklaşık 10-15 gün sonra yumurtlama gerçekleşiyor. Yani muhtemel hamilelik, regl başlangıcından yaklaşık iki hafta sonra gerçekleşiyor. Hamileliğin ilk iki haftası aslında resmen bebeğin ana rahminde olmadığı, ancak rahmin olası gebeliğe hazırlandığı dönem olarak kabul ediliyor.

Yumurtlamadan sonraki 24 saat içinde, korunmasız ilişki olması yumurta ve spermin döllenmesi için en uygun zaman dilimi kabul ediliyor. Hamilelik planlayanların bu tarihlere dikkat etmesi, hatta var olan regl uygulamalarından faydalanması işlerini kolaylaştırabiliyor.

Ben uzun zamandır Pepapp kullanıyorum. Uygulamanın iki farklı amacı var. Birincisi regl takibi, ikincisi ise hamile kalmak isteyenler için ovülasyon dönemi takibi. Uygulamaya ilk girişte adet döngünüzün kaç gün sürdüğünü ve son adet tarihinizi girmeniz yeterli oluyor. Sonrasında uygulama size regl gününüzü, yumurtlama gününüzü hatırlatıyor. Arada bir attığı motivasyon mesajları da cabası.

Uygulamalardan da 1 haftalık gebelik hakkında bilgiler alabilirsiniz. Hem Google Play’den hem de App Store’dan indirebileceğiniz Pepapp gibi pek çok uygulama bulunuyor. Regl takvimiPerioYumurtlama takvimi bunlardan bazıları. Regl döneminizi takip edebileceğiniz bu uygulamalar, hamile kalma çalışmalarınızda uygun zamanı bulmanıza da yardımcı oluyor.

Hemen Satın Al

Anne için gerekli tüm ürünleri incelemek için tıklayınız.

Hamileliğin 1. Haftasında Yapılan Tahliller

Hamileliğin 1. Haftasında Yapılan Tahliller

Gelelim yeniden 1. Haftaya. 1 haftalık gebelik döneminde karnınızda henüz bir bebek yok. Ancak yine de üstümüze düşen görevler bir hayli fazla. Özellikle planlı hamileliklerde anne adayının hamilelik öncesi bir takım test ve tahliller yaptırması yararlı oluyor. 

Minik bir cennet kuşunu evimize davet etme konusunda eşimle hem fikir olduktan sonra ilk iş doktora koştum. Pek tabi önce bir kadın doğumcu ve gerekli durumlarda dahiliye, edokrin vs…

Kadın doğum uzmanı ile hamilelik düşüncenizi paylaştığınızda gerekli tüm muayene ve tahlilleri yapıyor. Ufak bir ultrason muayenesi ve jinekolojik muayeneden sonra rahmin durumu, hamilelik için uygun olup olmadığı gibi bilgiler edinebiliyorsunuz.

Ancak bununla bitmiyor. Mutlaka tam kan tahlili de yaptırmak gerekiyor. Kan tahlilinde anne adayında anemi, B12 ve D vitamini gibi elzem vitaminlerin eksik olup olmadığı gibi pek çok şeye bakılıyor.

Hamilelik Öncesi Testleri Olası Risklerden Korur

Hamilelik Öncesi Testleri Olası Risklerden Korur

Benim tiroit ilacı ile tanışmam da bu döneme denk geliyor. Tiroitlerimin çalışmadığını, ilaç kullanmam gerektiğini ve hatta ilaç kullanmazsam bebeğe zararı olabileceğini bu tetkikler esnasında öğrendim. Sonrasında ise gebeliğim, hatta emzirme sürecim bitene dek takip edilmek üzere endokrin uzmanına sevk edildim.

Bu sebeple olası bir rahatsızlığın hamileliğinizi etkilememesi için, henüz gebelik planlarken mutlaka bir doktora başvurmakta yarar var.

Gebelik Öncesi Folik Asit Kullanımı

Gebelik Öncesi Folik Asit Kullanımı

Bunun dışında hamilelik öncesi folik asit kullanımı da en önemli konulardan biri. Uzmanlar gebelikten 2-3- ay önce folik asit kullanımının uygun olacağını söylüyor. Bebekte oluşabilecek anomali riskini azaltan folik asit; hücre büyümesi, bölünmesi ve oluşan DNA hasarlarının giderilmesinde kullanılıyor.

Bebek anne rahmine düştüğü andan itibaren gelişmeye başlıyor. Ancak bebeğin beynine ve omuriliğine giden sinir yolu yani nöral tüp defektlerinin henüz gebelik fark edilmeden gelişmeye başlaması öncesinde önlem almayı gerektiriyor. Yani henüz gebe kalmadan folik asit depolarını fullemek, bebeğin sağlıklı gelişimini olumlu yönde destekliyor.

Kaynak: Gebelikte folik asitin önemi, DR. Banu Çiftçi hamilelik ve folik asit

Folik asit dışında doktorun uygun gördüğü gıda takviyeleri de bu dönemde kullanılabiliyor. Ayrıca eğer sigara içiyorsanız hamilelikten en az bir sene önce veda etmenizde yarar var. (Ben biorezonans yöntemi ile 3 yıl önce vedalaştım)

Henüz bebeğin var olmadığı ancak hamileliğin başlamış kabul edildiği 1. Gebelik haftası detayları böyle. Hafta hafta gebelik takibimi tüm detaylarıyla sizlerle paylaşmaya devam edeceğim.

Bakalım anne karnında bebek gelişimi 2. haftada neler olacak?

2 Haftalık Gebelik Rehberi için tıklayınız.

***Yazının tüm hakları Buyurken.com Blog Ekibine aittir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Menü